Załóż konto Szukaj Pomoc


skateshop poleca
skateshop
         » Forum andegrand » Pozostałe » Gry, konsole, pc, internet... » komputer z usa

Strony: << poprzednia 1, 2 następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja
komputer z usa , pomocy
kamil909

kamil909

Member
Posty: 231
Wyświetl posty

Send a personal messsage to kamil909 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Siema
dostałem nowy komputer z USA i mam problem bo w USA jest prąd 110V a w Polsce to 230V i jest z tył kompa takie czerwone i pisze 115V to ja przełączyłem i jest 230V
i nie wiem czy teraz podłączyć przez transformator czy przez przetyczkę czy od starego kompa polski kabel co sie w Polsce kompy podłączyć i nie wiem co zrobić pomóżcie bo nie chce kompa spalić

Napisane Feb 1, 2008, 10:35 pm Ostatnio edytowane Feb 1, 2008, 10:47 pm przez kamil909
danlancher

danlancher

Member
Posty: 2,994
Wyświetl posty

Send a personal messsage to danlancher zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

kamil909 powiedział(a):
prąd 110V a w Polsce to 230V

Napiecie.
kamil909 powiedział(a):
... ja przełączyłem i jest 230V

Czyli powinny zadzialac.
kamil909 powiedział(a):

i nie wiem czy teraz podłączyć przez transformator

Ale jaki transformator?


Napisane Feb 1, 2008, 10:52 pm Ostatnio edytowane Feb 1, 2008, 10:53 pm przez danlancher
Julekk6

Julekk6

Member
Posty: 228
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Julekk6 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

po 1.
Cytuj:
pisze

jest napisane

po 2.
zero składni

po 3.
zero interpunkcji

Wniosuję z twojej znajomości języka polskiego, że ty cały jesteś z USA...

[/offtop]

A co do kompa, nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale masz zasilacz na 230V, więc podłącz go po prostu naszym polskim kablem do naszego polskiego gniazdka i będzie działać jak należy.

Napisane Feb 1, 2008, 10:53 pm
kamil909

kamil909

Member
Posty: 231
Wyświetl posty

Send a personal messsage to kamil909 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Julekk6 powiedział(a):
po 1.
Cytuj:
pisze

jest napisane

po 2.
zero składni

po 3.
zero interpunkcji

Wniosuję z twojej znajomości języka polskiego, że ty cały jesteś z USA...

[/offtop]

A co do kompa, nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale masz zasilacz na 230V, więc podłącz go po prostu naszym polskim kablem do naszego polskiego gniazdka i będzie działać jak należy.


miałem z tył przełączony na 115V i przełączyłem na 230V i nie wiem czy normalnie przez przetyczkę przełączyć czy przez transformator

Napisane Feb 1, 2008, 10:55 pm
danlancher

danlancher

Member
Posty: 2,994
Wyświetl posty

Send a personal messsage to danlancher zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Ku**a stary jaki transformator? xD

Trzeba sie Józka chyba zapytac.... mysle ze potrzebna bedzie 4 faza.

Napisane Feb 1, 2008, 11:05 pm
KacperSD

KacperSD

Member
Posty: 601
Wyświetl posty

Send a personal messsage to KacperSD zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Jeśli przęłaczyłeś... (Normalnie w kąpie) To znaczy że jest możliwość ustawienia na taką czestotliwość Więc normlie powinno działac!

Napisane Feb 1, 2008, 11:28 pm
JackassNT

JackassNT

Member
Posty: 966
Wyświetl posty

Send a personal messsage to JackassNT zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Józek!!! cho no tu! KLIK<< Polecam te lekturę :)

Napisane Feb 1, 2008, 11:32 pm Ostatnio edytowane Feb 1, 2008, 11:34 pm przez JackassNT
danlancher

danlancher

Member
Posty: 2,994
Wyświetl posty

Send a personal messsage to danlancher zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

KacperSD powiedział(a):
Jeśli przęłaczyłeś... (Normalnie w kąpie) To znaczy że jest możliwość ustawienia na taką czestotliwość Więc normlie powinno działac!


Jaka znowu czestotliwosc?  Maja byc 4 fazy!

Napisane Feb 1, 2008, 11:34 pm
Chaosik007

Chaosik007

Member
Posty: 502
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Chaosik007 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

KacperSD powiedział(a):
Normalnie w kąpie

Kolejny pan z czikagoł .

Czestopliwosc?? hmhmh...

Transformator?? nie czaję...

Napisane Feb 1, 2008, 11:52 pm
Julekk6

Julekk6

Member
Posty: 228
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Julekk6 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Ja nie moge :| ... przetyczka i transformator ? Może najlepiej zamów sobie informatyka i niech ci podlaczy wtyczke do gniazdka...

Napisane Feb 2, 2008, 12:01 am
kamil909

kamil909

Member
Posty: 231
Wyświetl posty

Send a personal messsage to kamil909 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

KacperSD powiedział(a):
Jeśli przęłaczyłeś... (Normalnie w kąpie) To znaczy że jest możliwość ustawienia na taką czestotliwość Więc normlie powinno działac!


wziołem z tył kompa przesunąłem ze 115V na 230V to teraz tylko przetyczkę i sie nie spali ?

Napisane Feb 2, 2008, 8:01 am Ostatnio edytowane Feb 2, 2008, 8:02 am przez kamil909
Wojtass

Wojtass

Member
Posty: 3,655
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Wojtass zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

kamil909 powiedział(a):
KacperSD powiedział(a):
Jeśli przęłaczyłeś... (Normalnie w kąpie) To znaczy że jest możliwość ustawienia na taką czestotliwość Więc normlie powinno działac!


wziołem z tył kompa przesunąłem ze 115V na 230V to teraz tylko przetyczkę i sie nie spali ?


Kurwa tnij kabel!!


Idź do elektryka i informatyka...

Napisane Feb 2, 2008, 9:08 am
ereSt0

ereSt0

Member
Posty: 303
Wyświetl posty

Send a personal messsage to ereSt0 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Jelsi przelaczyles na 230 to mozesz normalnie kablem do normalnego polskiego gniazdka.
Jak wolisz przez transformator to daj spowrotem to 115 i podepnij przez trans~

Napisane Feb 2, 2008, 10:02 am
BlackFox

BlackFox

Member
Posty: 948
Wyświetl posty

Send a personal messsage to BlackFox zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

jesli przelaczyles na 230 to raczej normalnie. BTW na przyszlosc polecam forum komputerowe....

Napisane Feb 2, 2008, 12:06 pm
nyggasek

nyggasek

Member
Posty: 538
Wyświetl posty

Send a personal messsage to nyggasek zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

KroVa powiedział(a):
Tnij kabel!


Jak już to podetnij...
Czytałem, że w takich przypadkach wystarczy naciąć :))

Napisane Feb 2, 2008, 12:26 pm
lith

lith

Member
Posty: 389
Wyświetl posty

Send a personal messsage to lith zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

...jeżeli kabel jest zbyt napięty.

Napisane Feb 2, 2008, 2:05 pm
Melor

Melor

Member
Posty: 150
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Melor zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Tak jest. Wystarczy w 1 miejscu wyciąć mały (na długość 1 cm powinno wystarczyć) kawałek kabla, ale tylko ok. 1/2 grubości kabla trzeba przyciąć aby zmniejszyć napięcie o połowę - zgodnie z wzorem Browna, a nie całą grubość. Następnie zaklej resztę taśmą izolacyjną, żebyś zrozumiał dołączam rysunek (sry za wykonanie ;P):
http://img155.imageshack.us/img155/3461/kabelqk9.jpg
Nie ma co się bać, sposób na 100% skuteczny, kumpel też miał kompa z USA (matka mu kupiła, bo tam pracuje), a że ojciec elektryk to mu łatwym sposobem w 5 minut przerobił, żeby działało... Nic trudnego i koszta znikome.

Napisane Feb 2, 2008, 2:38 pm
Stupido

Stupido

Member
Posty: 1,007
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Stupido zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

sry za offtop ale to już nie jest śmieszne owszem śmiałem się z tego ale do czasu ludzie ile można z tym kablem???

Napisane Feb 2, 2008, 3:51 pm
rufus102

rufus102

Member
Posty: 1,902
Wyświetl posty

Send a personal messsage to rufus102 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

o Boże! kup nowy zasilacz... 20 - 30zł kosztuje... i po sprawie -.- będziesz ludziom ciśnienie podnosił..

Napisane Feb 2, 2008, 7:12 pm
danlancher

danlancher

Member
Posty: 2,994
Wyświetl posty

Send a personal messsage to danlancher zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

rufus102 powiedział(a):
o Boże! kup nowy zasilacz... 20 - 30zł kosztuje... i po sprawie -.- będziesz ludziom ciśnienie podnosił..


Jaki ty zasilacz kupisz za 20zl?


http://img100.imageshack.us/img100/8488/24122007125220vk6.jpg

Napisane Feb 2, 2008, 7:26 pm
Strony: << poprzednia 1, 2 następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja