Załóż konto Szukaj Pomoc


skateshop poleca
skateshop
         » Forum andegrand » Muzyka » Rap / Hip-Hop » Nagrywanie - zakup mikrofonu

Strony: << poprzednia 1, 2, 3, 4, 5 ... następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja
Nagrywanie - zakup mikrofonu, Z serii - sprzęt do nagrywania
AraSsS

AraSsS

Member
Posty: 3
Wyświetl posty

Send a personal messsage to AraSsS zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

No wiec tak . Chce nagrać utwór a mianowicie gatunek  rap. I mam problem, bo nie wiem jaki mikrofon kupic.  :(Do wydania mam około 150zł. Z tego co słyszałem to dobre sa pojemnosciowki xD Podajcie mi propozycje firm dobrych mikrofonów.

Napisane Dec 16, 2009, 9:36 pm
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

jak chcesz nagrywać ten wokal? masz coś oprócz komputera? jakiś mikser? cokolwiek?

Napisane Dec 17, 2009, 11:44 am
AraSsS

AraSsS

Member
Posty: 3
Wyświetl posty

Send a personal messsage to AraSsS zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

nie ... a co komp nie wystarczy??

Napisane Dec 17, 2009, 5:37 pm
train

train

Member
Posty: 230
Wyświetl posty

Send a personal messsage to train zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

teoretycznie wystarczy

Napisane Dec 17, 2009, 5:59 pm
SzczurFb

SzczurFb

Member
Posty: 2,891
Wyświetl posty

Send a personal messsage to SzczurFb zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem są majki na usb. Ale jeśli np. Tajger dysponujesz wiedzą na temat tego jak mieć dobrą jakość za śmieszną cenę to mi też się przyda. Wiadomo, że nie będe miał jakości studia z Los Angeles  ^^)

Napisane Dec 17, 2009, 10:10 pm
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

AraSsS powiedział(a):
nie ... a co komp nie wystarczy??


Niby starczy ale trzeba troszeczkę inaczej do tematu podejść. Dysponując dodatkowym sprzętem można by było się szarpnąć na pojemnościówkę ale w takiej formie to nie ma co szaleć. do 150 zł możesz spokojnie kupić wokalny mikrofon (ja przy takim domowym nagrywaniu używam ALPHARD albo SHURE). Spokojnie wystarczy. Z góry mówię, że będziesz miał problem z ustawieniem głośności przy nagraniu ścieżki wokalu ponieważ nie używasz żadnego miksera. Ale wystarczy trochę pokombinować i daje rade.


SzczurFb powiedział(a):
Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem są majki na usb. Ale jeśli np. Tajger dysponujesz wiedzą na temat tego jak mieć dobrą jakość za śmieszną cenę to mi też się przyda. Wiadomo, że nie będe miał jakości studia z Los Angeles  ^^)


Nigdy nie wziąłem do ręki takiego mikrofonu i raczej bym nie wziął. Tak jak gitara na USB jest zabawką tak samo ten mikrofon. Niemniej jednak podkreślam, że nigdy nie miałem z czymś takim styczności, więc ciężko mi powiedzieć, ale raczej nie będę miał styczności... A przynajmniej mam taką nadzieję.

Napisane Dec 18, 2009, 8:37 am
endo01

endo01

Member
Posty: 118
Wyświetl posty

Send a personal messsage to endo01 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

kolejny "raper" ;D no ale okej,
za 150zł to masz jedynie mikrofon który pani jadzia moze kupic i wyglosic apel w przedszkolu, jak chcesz sie za to wziac powaznie to uszykuj wiecej hajsu bo 150 wyrzucic w bloto, troche szkoda. Mikrofonu pojemnościowego nei dostaniesz za 150zł. Proponuje pozbieraz troche hajsu i kupic za 300zł dobry mic, ale jak podepniesz do kompa no niewiele ci to da. Zainwestu w mikser albo kartę dźwiękową. (Poleciłbym to pierwsze) Ale przed tym wszystkim weź mica od skype'a napisz hita sciagnij bita i nagraj  cos. Zobacz czy ci to wyjdzie bo jak kupisz od razu sprzet a rapowanie bedzie u ciebie wygladalo jak KDK ;D to troszke szkoda peklu, a jak chcesz koniecznie kupic za 150 i nagrywac zeby nagrywac to 'dobre' sa mikrofony AKG Dynamic c303 itd.
pozdro ;p


PS.
@up A nie przyszło wam do głowy ze jest cos takiego jak mastering? I po wszelkich tego typu kłopotach. Wystarczy dobry program.

Napisane Dec 18, 2009, 11:30 pm Ostatnio edytowane Dec 18, 2009, 11:33 pm przez endo01
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

endo01 powiedział(a):
kolejny "raper" ;D no ale okej,
za 150zł to masz jedynie mikrofon który pani jadzia moze kupic i wyglosic apel w przedszkolu, jak chcesz sie za to wziac powaznie to uszykuj wiecej hajsu bo 150 wyrzucic w bloto, troche szkoda. Mikrofonu pojemnościowego nei dostaniesz za 150zł. Proponuje pozbieraz troche hajsu i kupic za 300zł dobry mic, ale jak podepniesz do kompa no niewiele ci to da. Zainwestu w mikser albo kartę dźwiękową. (Poleciłbym to pierwsze) Ale przed tym wszystkim weź mica od skype'a napisz hita sciagnij bita i nagraj  cos. Zobacz czy ci to wyjdzie bo jak kupisz od razu sprzet a rapowanie bedzie u ciebie wygladalo jak KDK ;D to troszke szkoda peklu, a jak chcesz koniecznie kupic za 150 i nagrywac zeby nagrywac to 'dobre' sa mikrofony AKG Dynamic c303 itd.
pozdro ;p


PS.
@up A nie przyszło wam do głowy ze jest cos takiego jak mastering? I po wszelkich tego typu kłopotach. Wystarczy dobry program.


Po pierwsze skoro już się wychyliłeś to Cię naprostuję, że między 150 a 300 zł w jakości mikrofonu jest niewielki skok. Do nagrywania domowego wręcz niezauważalny. Po drugie AKG dynamic c303 nie jest wart tych pieniędzy. A po trzecie mylisz mastering z montowaniem materiału i wstępnym ustawieniem. Mastering to proces końcowy całej zabawy.

Poza tym, żeby zmontować materiał i podkręcić go programem musisz mieć dobrze nagrane tracki. "Z gówna bata nie ukręcisz". Najpierw należy zadbać o jakość tracków a potem je oczyszczać, i uatrakcyjniać dalej. Jeśli nagrasz wokal na mikrofonie za 10 zł z Tesco to uwierz mi, że żadnym programem tego nie obrobisz dobrze.

Napisane Dec 19, 2009, 11:01 am
endo01

endo01

Member
Posty: 118
Wyświetl posty

Send a personal messsage to endo01 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

tak ale ktos sie pytal o pojemnosciowe za 150 nie dostaniesz za 300 dostanie chłam ale dostaniesz, po 2 ziom wiem bo nagrywalem dlugi czas i przez mastering i obrobke wyrownasz sciezke wokalu do jednej glosnosci i pozbedziesz sie tych "pff" w mikrofonie. A to da Ci o wiele lepsza jakosc. Zalezy jeszcze na czym nagrywas, nie we wszystkich programach sa dostepne te opcje. np. w Cool Edit Pro mozesz naprawde dobrze zmasterowac wokal a to da Ci na prawde dobra jakos. Po co mu wiecej skoro chce nagrywac "po domowemu" ?
;D

Napisane Dec 20, 2009, 2:44 pm
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

endo01 powiedział(a):
tak ale ktos sie pytal o pojemnosciowe za 150 nie dostaniesz za 300 dostanie chłam ale dostaniesz, po 2 ziom wiem bo nagrywalem dlugi czas i przez mastering i obrobke wyrownasz sciezke wokalu do jednej glosnosci i pozbedziesz sie tych "pff" w mikrofonie. A to da Ci o wiele lepsza jakosc. Zalezy jeszcze na czym nagrywas, nie we wszystkich programach sa dostepne te opcje. np. w Cool Edit Pro mozesz naprawde dobrze zmasterowac wokal a to da Ci na prawde dobra jakos. Po co mu wiecej skoro chce nagrywac "po domowemu" ?
;D


W takim razie nie przeczytałeś uważnie to co napisałem na początku... Wyjaśniłem mu, że kupowanie pojemnościówki mija się z celem. A "pff" jest też w dużej mierze kwestią ustawienia korektora wejściowego. Poza tym naucz się wreszcie czym jest mastering, bo mylisz pojęcia.

Napisane Dec 21, 2009, 8:27 am
stona

stona

Member
Posty: 6
Wyświetl posty

Send a personal messsage to stona zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

jak to czytam to mi sie plakac chce, po co... po co sie wypowiadacie jak nic nie wiecie. Tajger chyba jedyny normalny zwrocil uwage ze koles myli pojecie MASTERINGU z podstawowym MIXEM i zaznaczyl ze mozna USTAWIC mikrofon za pomoca WINDOWSA jeszcze przed nagrywaniem. A to naprawde wazne... mozna ustawic czulosc glosnosc itd ale mniejsza o to

ktos napisal "pojemnosciowke"
miski... bez mixera pod sam chudy komputer nie podlaczysz pojemnosciowki ona sama potrzebuje wiekszego zasilania niz ma wasz mini jack w kompie. Wiec kupowac pojemnosciowke bez mixera to jakby nie chciec nagrywac :)

za ok 100zl kupisz doskonala podrobke shure zwykly mikrofon dynamiczny tzw. scenowy po wstepnym mixie  bedziesz mial dobra jakosc, ale na poczatek polecam  alpharda ET-63MV PRO (da rade kupic juz za jakies 50zl nowke) w miare czysty, cieply wokal ;] (sam takiego mam i moge ci pokazac kawalki za czasow kiedy to nie mialem mixera i malo sie znalem na mixie.

ps.
dodam tylko ze na domowym sprzecie i na kradzionych bitach nie da sie zrobic MASTERINGU.  Mastering to koncowy efekt ktory sprawia ze slowa sa bardziej wyrazne bebny lepiej graja itd. ale... trzeba do tego wszystkie dzwieki z bitu, mixowac oddzielnie pozniej nadwac dla kazdego inny odpowiedni ton odpowiednia glosnosc (patrzac bezposrednio na "dobro" vokalu)
wiec... na domowym sprzecie mozecie zrobic tylko wstepny mix :) pozdrawiam

Napisane Dec 21, 2009, 10:14 pm
endo01

endo01

Member
Posty: 118
Wyświetl posty

Send a personal messsage to endo01 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

ja nagrywam tak jak mowie i jakosc jest idealna ;/ i tracki wychodza zajebiscie. koniec tematu. a wedlug ciebie Noise Reduction, FTT Filters, Antipude,... itd. to nie mastering? Ja tego używam i jest gitara.

Napisane Dec 21, 2009, 10:35 pm Ostatnio edytowane Dec 21, 2009, 10:36 pm przez endo01
Adi21

Adi21

Member
Posty: 3,927
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Adi21 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

endo01 powiedział(a):
ja nagrywam tak jak mowie i jakosc jest idealna


... :thinking:

Napisane Dec 21, 2009, 11:33 pm
stona

stona

Member
Posty: 6
Wyświetl posty

Send a personal messsage to stona zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Adi21 powiedział(a):
endo01 powiedział(a):
ja nagrywam tak jak mowie i jakosc jest idealna


... :thinking:

to zwykle psujace jakosc wtyczki...
idac mysla dalej cyfrowo to nawet dobrego mixu nie zrobisz...
prosze wiec pokaz mi ta IDELNA JAKOSC PROSZE... chociaz 30sec. :]

Napisane Dec 22, 2009, 1:05 am
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

endo01 powiedział(a):
a wedlug ciebie Noise Reduction, FTT Filters, Antipude,... itd. to nie mastering? Ja tego używam i jest gitara.


Nie, to nie mastering. Mastering to końcowe "ulepszenie" całości. nakładasz limiter, multiband compresor, master eq i tak dalej...

Napisane Dec 22, 2009, 8:20 am
kmaksiu

kmaksiu

Member
Posty: 1,326
Wyświetl posty

Send a personal messsage to kmaksiu zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

jak majk to takiej ceny to najlepszy shure c607 tylko kupujesz przejsciowke do pc i zajebiscie smiga naprawde polecam jakosc jest wy....

Napisane Dec 24, 2009, 3:33 pm
Clubbasse

Clubbasse

Beta tester
Posty: 1,339
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Clubbasse zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Miał ktoś shura pg58? Albo chociaż wie ktoś, jak to może brzmieć bezpośrednio podłączone do kompa, karta dźwiękowa sb audigy 2? Czy może jakość w takich warunkach będzie porównywalna z tańszymi shurami z serii c, więc nie opłaca się wykładać dodatkowych pieniędzy? Zależy mi na jak najlepszej jakości w jak najmniejszej cenie oczywiście.

A i chciałbym usłyszeć jakieś bardziej rzetelne opinie niż "kup se pojemnościowke za 300 super smiga", czy coś w ten deseń ; )

Napisane Jan 27, 2010, 12:46 pm
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Clubbasse powiedział(a):
Miał ktoś shura pg58? Albo chociaż wie ktoś, jak to może brzmieć bezpośrednio podłączone do kompa, karta dźwiękowa sb audigy 2? Czy może jakość w takich warunkach będzie porównywalna z tańszymi shurami z serii c, więc nie opłaca się wykładać dodatkowych pieniędzy? Zależy mi na jak najlepszej jakości w jak najmniejszej cenie oczywiście.

A i chciałbym usłyszeć jakieś bardziej rzetelne opinie niż "kup se pojemnościowke za 300 super smiga", czy coś w ten deseń ; )


Jest to mikrofon zazwyczaj wykorzystywany do nagłaśniania gitar, ale spokojnie się nadaje również do wokalu. pg58 sygnał ma mocniejszy od sm58 przynajmniej ten, który ja posiadam. Pamiętaj, że sygnał może być wręcz za mocny jak na Twoją kartę dźwiękową i będziesz się musiał pobawić w ustawienia miksera karty. Ale da się to zrobić i to całkiem przyzwoicie. Możesz się ewentualnie rozejrzeć za alphardem. Osobiście bardzo sobie chwalę te mikrofony. Są one w większości kopiami Shure'a a niekiedy działają nawet lepiej mimo swojej niższej ceny.

Napisane Jan 27, 2010, 1:16 pm Ostatnio edytowane Jan 27, 2010, 1:17 pm przez Tajger
Clubbasse

Clubbasse

Beta tester
Posty: 1,339
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Clubbasse zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Czyli różnica jakości pomiędzy pg58 a powiedzmy c607 jest warta różnicy w cenie? Jutro wybieram się do sklepu muzycznego przetestować kilka, może rzucę okiem też na te alphardy, bo w necie coś cienko.

A sennheiser ma coś dobrego w przedziale cenowym 0-300? ; )

EDIT:

Byłem w sklepie muzycznym, testowałem dwa mikrofony - PG58 i sennheisera, nie pamiętam który model, droższego chyba o 30 złotych. No cóż, sennheiser wypadł lepiej - był mniej basowy, przez co ładniej oddawał barwę głosu. Chyba właśnie na niego się zdecyduję.

Napisane Jan 27, 2010, 7:01 pm Ostatnio edytowane Jan 28, 2010, 7:27 pm przez Clubbasse
lozek202

lozek202

Member
Posty: 1,849
Wyświetl posty

Send a personal messsage to lozek202 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Pomyślcie przede wszystkim o dobrych kartach dźwiękowych i do tego mixer/preamp. Sam mikrofon to nie wszystko. Jak działacie na zintegrowanej to wszystko brzmi fatalnie.

Poza tym w wokalach nagranych dynamikami jest więcej średnich tonów.

Kiedyś stosowałem mikrofon pojemnościowy USB (samson) i powiem wam, że był baaardzo dobry. Na początek idealne rozwiązanie bo jakość dźwięku jest bardzo fajna i omija kartę dźwiękową podczas nagrywania - karta używana jest tylko podczas mixu, masteringu i zapisuj dźwięku na dysku.

tutaj zwrotka nagrana przed ostatnimi wakacjami na Samsonie na USB.
KLIK

Zmixowana tak sobie, ale tragicznie nie jest.



Teraz używam normalnej pojemnościówki (JoeMeek JM47a), mixera (Soundcraft Compact 4), interface'u audio (Tascam US144) itd i jest wygodniej, także możliwości są większe, ale nie każdego stać od razu na taki wydatek.


Napisane Feb 7, 2010, 3:53 pm Ostatnio edytowane Feb 7, 2010, 3:53 pm przez lozek202
Strony: << poprzednia 1, 2, 3, 4, 5 ... następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja