Załóż konto Szukaj Pomoc


skateshop poleca
skateshop
         » Forum andegrand » Muzyka » Rap / Hip-Hop » Sprzęt do nagrywania - ogółem

Strony: << poprzednia 1, 2 następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja
Sprzęt do nagrywania - ogółem, Z serii - sprzęt do nagrywania
Michaaal

Michaaal

Member
Posty: 838
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Michaaal zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

        Witam, otóż nagrywam od jakiegoś roku na Shure PG58, dotychczas byłem zadowolony z jakości uzyskiwanego wokalu, gdyż dzięki obróbce udawało się wyzionąć z nagranych ścieżek jakieś minimum moich oczekiwań.
        Czuję, że zakorzeniłem się w tej muzyce na dobre i z tego względu zacząłem myśleć o jakimś lepszym sprzęcie. Jestem zainteresowany kupnem MXL990, natomiast nie mam zupełnego pojęcia o mixerach/zasilaczach i zwracam się do bardziej zaawansowanych użytkowników z kilkoma pytaniami.

1. Czy mając Mixer konieczne jest jeszcze kupno zasilacza (Phantom 48V)?
2. Czy nagrywanie bez mixera, przy samym zasilaczu Phantom będzie efektywne?
3. Czy nie mając kabiny nagrywanie na pojemnościówce ma sens?
4. Jaki mixer polecacie?
5. Czy zasilacz Phantom 48V będzie kompatybilny?

Może niektóre pytania będą dla niektórych wyrazem mojej głupoty, natomiast ja wolę dowiedzieć się dokładnie i nie wyrzucać ciężko wykminionych pieniędzy w błoto.

Pozdrawiam.

Napisane Mar 29, 2010, 12:22 am
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Zastanawiam się, czy kombinujesz w trochę złą stronę. Najlepiej jakbyś podesłał to co do tej pory nagrałeś to może będę Ci w stanie poradzić co zrobić, żeby było lepiej. Przede wszystkim należy zacząć, czy niedociągnięcia są bardziej z winy sprzętu, umiejętności wokalnych, czy składania wokali. Osobiście jestem zwolennikiem pracy najpierw nad własnym wokalem, potem obróbce dźwięku a dopiero wtedy szedłbym dalej z dokupowaniem sprzętu.

Zasilacze raczej nie stosuje się w domowym nagrywaniu, chyba, że robisz kabinę dźwiękoszczelną w drugim pokoju. Inaczej jest to zbędna zabawka. Poza tym należy pamiętać, że sygnał nagrywany w komputerze z wejścia mikrofonowego jest często za mocny i podbijanie go jeszcze nie jest dobrym pomysłem. Jeśli już koniecznie musisz wydać pieniądze na jakiś sprzęt to zacznij od małego miksera. Najtańszy behringer albo nawet Phonic, który jest pod produkcją Peavey'a będzie wystarczający. Mikser jest raczej ułatwieniem i poprawia dostęp do ustawień poziomów wyjściowych. Ja osobiście ten sam efekt uzyskuję multiefektem.

Co do mikrofonu. Poprawić efekt może zamknięcie się w szafie z ubraniami. To nie jest żart. Wchodzisz z mikrofonem do dużej szafy z ubraniami i lecisz. Efekt będzie zbliżony do tego z pomieszczeń dźwiękoszczelnych.

Niemniej jednak najpierw zastanów się nad popracowaniem nad głosem i samym obrabianiem muzyki. Może się okazać, że po prostu nie wykorzystujesz w pełni jeszcze tego co masz.

Napisane Mar 29, 2010, 8:36 am
Michaaal

Michaaal

Member
Posty: 838
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Michaaal zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Otóż staram się pracować nad głosem, jednak mikrofon dynamiczny prawdopodobnie nigdy nie pozwoli uzyskać mi takiej jakości na wejściu, jak przykładowy MXL 990. Niestety nie mam szafy takich kabaretów:D Słyszałem o ludziach nagrywających na pojemnościówkach bez kabiny, natomiast nie wiem, jak wyszło. Może warto zastanowić się nad budową kabiny w pokoju?  :stare:

Elo!

Napisane Mar 29, 2010, 10:05 am Ostatnio edytowane Apr 10, 2010, 1:17 pm przez Michaaal
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Michaaal powiedział(a):
http://hotfile.com/dl/35178661/574f213/U_mnie_wszystko_jak_dawniej.mp3.html
Wiem, wiem, że cieniutko, ale ciągle pracujemy :) Mam 2 zwrotkę.

Otóż staram się pracować nad głosem, jednak mikrofon dynamiczny prawdopodobnie nigdy nie pozwoli uzyskać mi takiej jakości na wejściu, jak przykładowy MXL 990. Niestety nie mam szafy takich kabaretów:D Słyszałem o ludziach nagrywających na pojemnościówkach bez kabiny, natomiast nie wiem, jak wyszło. Może warto zastanowić się nad budową kabiny w pokoju?  :stare:

Elo!


Z tego co słyszę to jedna rzecz. W wokalach brakuje prezencji. Wali prawie sam dół a to nie tędy droga. Wokal musi się przebić a tutaj mi wszystko dudni. Podbijaj górki, żeby ten głos nie był taki przytłumiony. Na wokal najlepiej jak robisz mniej więcej tak. Czyścisz ścieżki z szumów. Ustawiasz compressor na tzw miękkie kolanko (soft knee) później lecisz z normalized  na poziomie ok -1 dB ustawiasz equalizer pamiętając o prezencji (dodaj trochę górki) między 4 kHz a 6 kHz. Oczywiście nie przesadzamy z tym bo wokal będzie strasznie brzmiał... Na koniec możemy ustawić mu bardzo delikatny reverb. Niekiedy w gotowych presetach masz opcję vocal natural reverb. 

Słyszę, że nagrywałeś wokal double trackiem, czyli śpiewałeś dwa razy to samo i potem miksowałeś. Bardzo dobrze, tylko pamiętaj,  że musisz te dwie ścieżki polecieć w miarę możliwości identycznie bo momentami odpływasz. Poza tym nie mam czego się przyczepić. Bardzo miła dla ucha barwa i flow też całkiem spoko. Choć ja osobiście jestem zwolennikiem bardziej ekspresyjnego wydawania dźwięku. To już kwestia gustu.

Co do budowania kabiny to musiałbyś mieć strasznie dużo szmalu. Kasetony dźwiękoszczelne są niesamowicie drogie. Osobiście odradzam. Możesz ewentualnie spróbować zamknąć się w jakimś małym pokoju z pojemnościówką.

Napisane Mar 29, 2010, 10:51 am Ostatnio edytowane Mar 29, 2010, 10:51 am przez Tajger
SzczurFb

SzczurFb

Member
Posty: 2,891
Wyświetl posty

Send a personal messsage to SzczurFb zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Tajger, chyle się do kostek za twoją wiedzę i chęć pomocy. Może trochę odbiegnę od tematu, czy mogę również liczyć na prywatną pomoc ?

Napisane Mar 30, 2010, 9:55 pm
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

SzczurFb powiedział(a):
Tajger, chyle się do kostek za twoją wiedzę i chęć pomocy. Może trochę odbiegnę od tematu, czy mogę również liczyć na prywatną pomoc ?


Jeśli będę w stanie to oczywiście chętnie pomogę...

Napisane Mar 31, 2010, 8:18 am
Michaaal

Michaaal

Member
Posty: 838
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Michaaal zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Wiem, że to będzie post trochę nie na temat, jednak nie chcę zaśmiecać forum.

Otóż słyszałem, że jakość kabla mikrofon->mixer i mixer->karta  ma dość duże znaczenie jeśli chodzi o jakość. Jest ktoś w stanie mi pomóc i pokazać kable warte uwagi, np.: na allegro? Jestem zupełnie zielony w tym temacie.

Pozdrawiam.

Napisane Apr 10, 2010, 1:19 pm Ostatnio edytowane Apr 10, 2010, 1:20 pm przez Michaaal
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Michaaal powiedział(a):
Wiem, że to będzie post trochę nie na temat, jednak nie chcę zaśmiecać forum.

Otóż słyszałem, że jakość kabla mikrofon->mixer i mixer->karta  ma dość duże znaczenie jeśli chodzi o jakość. Jest ktoś w stanie mi pomóc i pokazać kable warte uwagi, np.: na allegro? Jestem zupełnie zielony w tym temacie.

Pozdrawiam.


Jeśli nie będzie to kawałek drutu o długości boiska wpięty prowizorycznie w mikser to raczej nie powinno aż tak robić różnicy. Zwyczajny kabel kupiony w muzycznym czy rtv będzie ok.

Napisane Apr 10, 2010, 2:40 pm
Michaaal

Michaaal

Member
Posty: 838
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Michaaal zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

A jaką kartą dźwiękową byś mi polecił? Niestety mój budżet jest już bardzo okrojony, więc interesuje mnie coś w cenie około 300zł. Polecano mi Xonara D1 / DS, ponoć sto razy lepszy od Sound Blasterów, a przy tym brzmi naturalnie i dobrze sprawuje się przy nagrywaniu. Natomiast inni mówili, że E-mu i tylko E-mu, co jest już trochę większym wydatkiem. Co o tym sądzisz?

Aaa, tak swoją drogą ostatnio starałem się wyczytać jak najwięcej o masteringu, żeby po prostu wycisnąć maksymalną jakość, jak to tylko możliwe. Znalażłem takie coś: LINK Sądzisz, że jest to dobry schemat? Co przydałoby się dodać, a co odrzucić? Otóż nie ma tutaj De-Essera, co zawsze u mnie było podstawą. Sorry za ten natłok pytań, ale jesteś człowiekiem, który ma chyba pojęcie o wszystkim co do produkcji dźwięku.

Pozdrawiam.

Napisane Apr 10, 2010, 11:31 pm Ostatnio edytowane Apr 10, 2010, 11:32 pm przez Michaaal
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Michaaal powiedział(a):
A jaką kartą dźwiękową byś mi polecił? Niestety mój budżet jest już bardzo okrojony, więc interesuje mnie coś w cenie około 300zł. Polecano mi Xonara D1 / DS, ponoć sto razy lepszy od Sound Blasterów, a przy tym brzmi naturalnie i dobrze sprawuje się przy nagrywaniu. Natomiast inni mówili, że E-mu i tylko E-mu, co jest już trochę większym wydatkiem. Co o tym sądzisz?

Aaa, tak swoją drogą ostatnio starałem się wyczytać jak najwięcej o masteringu, żeby po prostu wycisnąć maksymalną jakość, jak to tylko możliwe. Znalażłem takie coś: LINK Sądzisz, że jest to dobry schemat? Co przydałoby się dodać, a co odrzucić? Otóż nie ma tutaj De-Essera, co zawsze u mnie było podstawą. Sorry za ten natłok pytań, ale jesteś człowiekiem, który ma chyba pojęcie o wszystkim co do produkcji dźwięku.

Pozdrawiam.


Wszystkiego to nie wiem. Wiele się zmieniło od czasu, kiedy zajmowałem się tym zawodowo. Co do karty muzycznej to Ci nie bardzo pomogę na przykład. Teraz się wszystko bardzo szybko zmienia a jeśli mam być szczery to przy nagraniach nie słyszę aż tak różnicy w kartach dźwiękowych. Większość zależy od realizatora. Co do linku to wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać i jakich narzędzi do tego używasz. Nie ma jednego sposobu na zmontowanie wokalu. Jeden obrabiasz używając jednych rzeczy, inny obrabiasz już inaczej, bo chcesz uzyskać inny efekt.
To jak ustawił to tek koleś nie zrobiłbym. Dynamics Processing nie ustawiam na hard attack, reverb moim zdaniem będzie trochę za mocny u niego,equalizer to nie mam pojęcia co to za preset (to zawsze się na ucho powinno robić), a i połowę tych filtrów uważam za zbędne. Ale każdy ustawia po swojemu. Może akurat z jego barwą głosu jakimś cudem wychodzi ok. Z moim już tak by nie zabrzmiało na pewno. Najlepiej jest kombinować metodą prób i błędów. Im więcej będziesz kombinował tym więcej się nauczysz. Niemniej jednak ustawiając wokale, nie przesadzaj z efektami.

Napisane Apr 12, 2010, 8:35 am
lozek202

lozek202

Member
Posty: 1,849
Wyświetl posty

Send a personal messsage to lozek202 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

W ostatniej wypowiedzi Tajger zawarł między wierszami całą esencję mixu i masteringu - nie ma presetów, gotowych ustawień, wszystko ma dobrze brzmieć i nie ważne jakimi wtyczkami i ustawieniami do tego dojdziesz

a ten tutorial z rapdumy jest wg. mnie gówno wart. Najzwyczajniej w świecie jest beznadziejny.

Zajmuje się amatorsko muzyką i po upływe pewnego czasu stwierdzam, że przydatne są rady innych jak coś ustawić, ale tylko po to by można było użyć ich jako naprowadzenia a nie gotowych ustawień. Mogą być punktem wyjścia podczas ustawiania parametrów czy to kompresora, EQ czy może pogłosu.


Co do mikrofonu

Ludzie błędnie myślą, że dynamik jest gorszy od pojemnościówki a ma to swoje korzenie w tym, że na dynamiku nagrywają gdy są w posiadaniu np. słabiutkiej zintegrowanej karty dźwiękowej i nie umieją obrobić wokalu jeszcze, a pojemnościówki używają gdy mają już lepszą (nawet średnią) kartę dźwiękową i mixer z "lepsiejszymi" przetwornikami.

Prawda jest taka, że w nie jednym studiu na świecie, nawet takim meeeega profesjonalnym używa się dynamików. Rola realizatora to także dobranie odpowiedniego mikrofonu pod barwę głosu wokalisty - nie raz takim mikrofonem jest dynamik.

Napisane Apr 12, 2010, 7:37 pm Ostatnio edytowane Apr 12, 2010, 7:41 pm przez lozek202
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

lozek202 powiedział(a):
W ostatniej wypowiedzi Tajger zawarł między wierszami całą esencję mixu i masteringu - nie ma presetów, gotowych ustawień, wszystko ma dobrze brzmieć i nie ważne jakimi wtyczkami i ustawieniami do tego dojdziesz


Mniej więcej. Chodziło mi bardziej o to, żeby samemu również pokombinować. Posłuchaj co, jakie zmiany daje a potem będziesz mógł sam wedle tego jaki masz zamysł szybko wszystko ustawić.


lozek202 powiedział(a):
Prawda jest taka, że w nie jednym studiu na świecie, nawet takim meeeega profesjonalnym używa się dynamików. Rola realizatora to także dobranie odpowiedniego mikrofonu pod barwę głosu wokalisty - nie raz takim mikrofonem jest dynamik.


Tutaj się nie zgodzę. W studio zawsze wokal nagrywa się z mikrofonów pojemnościowych. Mikrofony dynamiczne są potrzebne na próbach i koncertach.

Napisane Apr 13, 2010, 9:59 am
Michaaal

Michaaal

Member
Posty: 838
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Michaaal zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Witam.

Oczywiście, że zdaję sobie sprawę z tego, że gotowe presety są czasami po prostu bezużyteczne. Ale po prostu chciałem się dowiedzieć, która wtyczki są wart uwagi, a które najzwyczajniej w świecie rypią całkowity efekt. Wiem, że do zadowalającego efekt trzeba dojść metodą prób i błędów, ale czy nie łatwiej po prostu spytać innych, jak to robią? Osobiście dla mnie pojemnościówka zawsze będzie faworytem, chociażby za to, że głos brzmi naturalnie.

Napisane Apr 13, 2010, 2:51 pm
lozek202

lozek202

Member
Posty: 1,849
Wyświetl posty

Send a personal messsage to lozek202 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Tajger czytałem jakiś czas temu artykuł w gazecie muzycznej ( nie pamiętam jakiej ), że zdarza się, że trzeba wykorzystać dynamika w studiu. Były podane imiona nazwiska/pseudonimy twórców i kilka tytułów utworów przy których realizacji został użyty mikrofon dynamiczny. W 99% może i są używane pojemnościówki, ale zdarza się, że wykorzystywane są także dynamiki.

Napisane Apr 13, 2010, 10:05 pm Ostatnio edytowane Apr 13, 2010, 10:07 pm przez lozek202
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

lozek202 powiedział(a):
Tajger czytałem jakiś czas temu artykuł w gazecie muzycznej ( nie pamiętam jakiej ), że zdarza się, że trzeba wykorzystać dynamika w studiu. Były podane imiona nazwiska/pseudonimy twórców i kilka tytułów utworów przy których realizacji został użyty mikrofon dynamiczny. W 99% może i są używane pojemnościówki, ale zdarza się, że wykorzystywane są także dynamiki.


Przy nagrywaniu instrumentów czasem oprócz pojemnościówki dodaje się ze dwa mikrofony dynamiczne ułożone w różnych pozycjach. Niemniej jednak wokal zawsze nagrywa się na pojemnościówce.  W dynamicznych mikrofonach kierunkowych ciężko zachować równy poziom. Zwyczajnie głos momentami wręcz pływa. Teoretycznie można to trochę zatuszować, tylko po co?

Napisane Apr 14, 2010, 6:42 am
tomaszeks

tomaszeks

Member
Posty: 1,106
Wyświetl posty

Send a personal messsage to tomaszeks zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

kupilem majk shure c608 i ogolnie cos cicho slychac wokal jak sie nagrywa nawet przy max ustawieniach, zna ktos jakis program czy cos jakbym mogl to zmienic?
jeszcze podajcie jakis lepszy program do nagywania niz audacity

Napisane Apr 16, 2010, 1:12 pm Ostatnio edytowane Apr 16, 2010, 1:17 pm przez tomaszeks
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

tomaszeks powiedział(a):
kupilem majk shure c608 i ogolnie cos cicho slychac wokal jak sie nagrywa nawet przy max ustawieniach, zna ktos jakis program czy cos jakbym mogl to zmienic?
jeszcze podajcie jakis lepszy program do nagywania niz audacity


Próbuj przez jakiś mikser, multiefekt, nawet kostkę Equalizera. A co do programu polecam Cool Edit Pro 2

Napisane Apr 16, 2010, 1:37 pm
tomaszeks

tomaszeks

Member
Posty: 1,106
Wyświetl posty

Send a personal messsage to tomaszeks zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Tajger powiedział(a):
tomaszeks powiedział(a):
kupilem majk shure c608 i ogolnie cos cicho slychac wokal jak sie nagrywa nawet przy max ustawieniach, zna ktos jakis program czy cos jakbym mogl to zmienic?
jeszcze podajcie jakis lepszy program do nagywania niz audacity


Próbuj przez jakiś mikser, multiefekt, nawet kostkę Equalizera. A co do programu polecam Cool Edit Pro 2

ok dzieki pomogles teraz juz trybi jak nalezy, mam jeszcze z jedym problem a mianowicie jak podlacze do kopma majk i nagrywam to wokal jest tylko w 1 kolumnie, a jak podlacze te same glosniki do lapotopa i mikrofon to wszystko jest jak nalezy. moja karta dzwiekowa to VIA HD Audio Deck 

Napisane Apr 16, 2010, 2:23 pm
Tajger

Tajger

Member
Posty: 1,428
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Tajger zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

tomaszeks powiedział(a):
Tajger powiedział(a):
tomaszeks powiedział(a):
kupilem majk shure c608 i ogolnie cos cicho slychac wokal jak sie nagrywa nawet przy max ustawieniach, zna ktos jakis program czy cos jakbym mogl to zmienic?
jeszcze podajcie jakis lepszy program do nagywania niz audacity


Próbuj przez jakiś mikser, multiefekt, nawet kostkę Equalizera. A co do programu polecam Cool Edit Pro 2

ok dzieki pomogles teraz juz trybi jak nalezy, mam jeszcze z jedym problem a mianowicie jak podlacze do kopma majk i nagrywam to wokal jest tylko w 1 kolumnie, a jak podlacze te same glosniki do lapotopa i mikrofon to wszystko jest jak nalezy. moja karta dzwiekowa to VIA HD Audio Deck 


Dlatego, że nagrywasz mikrofon na jednym kanale. Olej to i przy miksowaniu pamiętaj żeby rozłożyć wokale w panoramie.

Napisane Apr 16, 2010, 2:29 pm
tomaszeks

tomaszeks

Member
Posty: 1,106
Wyświetl posty

Send a personal messsage to tomaszeks zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Tajger powiedział(a):
tomaszeks powiedział(a):
Tajger powiedział(a):
tomaszeks powiedział(a):
kupilem majk shure c608 i ogolnie cos cicho slychac wokal jak sie nagrywa nawet przy max ustawieniach, zna ktos jakis program czy cos jakbym mogl to zmienic?
jeszcze podajcie jakis lepszy program do nagywania niz audacity


Próbuj przez jakiś mikser, multiefekt, nawet kostkę Equalizera. A co do programu polecam Cool Edit Pro 2

ok dzieki pomogles teraz juz trybi jak nalezy, mam jeszcze z jedym problem a mianowicie jak podlacze do kopma majk i nagrywam to wokal jest tylko w 1 kolumnie, a jak podlacze te same glosniki do lapotopa i mikrofon to wszystko jest jak nalezy. moja karta dzwiekowa to VIA HD Audio Deck 


Dlatego, że nagrywasz mikrofon na jednym kanale. Olej to i przy miksowaniu pamiętaj żeby rozłożyć wokale w panoramie.

w audacity da rade to zrobic? jak tak to prosilbym o wytlumaczenie, ja w tych sprawach za dlugo nie siedze wiec jestem ciemny xd

Napisane Apr 16, 2010, 2:31 pm
Strony: << poprzednia 1, 2 następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja