Załóż konto Szukaj Pomoc


skateshop poleca
skateshop
         » Forum andegrand » Bike » Techniczne » [Łańcuch,blat] Pęka jak gumki...

Strony: << poprzednia 1 następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja
[Łańcuch,blat] Pęka jak gumki z biedronki
Grucha12

Grucha12

Member
Posty: 1,059
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Grucha12 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Witam,

Problem mam w tym, że od jakiegoś czasu łańcuchy pękają mi tak jak w temacie. Na początku jeździłem na YBM więc to wiele wyjaśniło. Po zmienię na KMC - dzisiaj ponownie pękł mi łańcuch, a ogniwo było w jednym miejscu już naderwane a w drugim pękło (tak jak by dwa pęknięcia obok siebie). Do tego łańcuch zerwał się nie na spięciu a na środku między ogniwkami. Jako, że mam dość spuchniętych kolan,blizn od zębatki ponieważ i tak jestem brzydki to pytanie do was. Po czym rozpoznać, że blat ma dosyć? A może coś nie tak z łańcuchem?

PS: Z tyłu mam te "kwadratowe" ząbki, może gdzieś tu leży przyczyna?

Napisane Apr 23, 2012, 10:30 pm
Opik

Opik

Moderator
Posty: 5,212
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Opik zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Wrzuć wyraźne zdjęcie przodu i tyłu i będzie wiadomo

Napisane Apr 23, 2012, 10:47 pm
Grucha12

Grucha12

Member
Posty: 1,059
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Grucha12 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

mam nadzieje, że coś będzie widać. Jak nie wrzucę jutro bo brak aparatu dzisiaj:

Cytuj:
http://w529.wrzuta.pl/obraz/1fOkours1Nl/zdjecie0267


Łańcuch (drugiego pęknięcia na ogniwie na zdjęciu nie widać):

Cytuj:
http://w529.wrzuta.pl/obraz/2r5mvdM5Nyf/zdjecie0269




Napisane Apr 23, 2012, 10:59 pm Ostatnio edytowane Apr 24, 2012, 12:15 am przez Grucha12
Opik

Opik

Moderator
Posty: 5,212
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Opik zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Trochę masz złachany ten sprocet.
Nie napinasz przypadkiem łańcucha tak hardcorowo że korba się ledwo kręci?

Napisane Apr 24, 2012, 1:02 am
Filipuens7

Filipuens7

Member
Posty: 72
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Filipuens7 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

napewno nie wina sprocetu, może jakieś grind'y robiłeś i jeb*o?

Napisane Apr 24, 2012, 3:26 pm
Karas93

Karas93

Member
Posty: 4,051
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Karas93 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Po pierwsze - pierdzielicie głupoty, no, może nie Opik z naciągnięciem łańcucha, ale Grucha debilem nie jest.


Sprawdź po pierwsze, czy masz dobrze ustawiony sprocket, względem drivera.
Prościej mówiąc, czy łańcuch idzie równo, czy pod jakimś kątem.

Sprawdź, czy łańcuch przy różnym ustawieniu korby jest tak samo napięty, jak przy innym. Przekręcaj co kawałek. Ja ten problem miałem jakiś czas i właśnie też mi strzelał łańcuch.
Napinałem, było ok, przekręcałem korbą, był tak napięty, że się blokował i pękał.


Jak to nie pomoże, to pomyślę dalej.

Napisane Apr 24, 2012, 4:09 pm
Grucha12

Grucha12

Member
Posty: 1,059
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Grucha12 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Napięcie łańcucha w różnych ustawieniach korby sprawdziłem od razu, wszystko jest okej i trzyma się dość luźno. Z sprocketem być może strzeliłeś w dziesiątkę bo zauważyłem, że brakuje mi tak jednej podkładki - nie pomyślałem o tym. Wieczorem jak znajdę czas to edytuje post,dodam zdjęcia bo i tak blacik jest raczej do wymiany a mimo wszystko wolę się upewnić.

PS: Za każdym razem na flacie się urywał, nigdy przy chociaż by bunnym. Zawszę podczas normalnej jazdy.

Dzięki;)

Napisane Apr 24, 2012, 7:07 pm Ostatnio edytowane Apr 24, 2012, 7:08 pm przez Grucha12
Karas93

Karas93

Member
Posty: 4,051
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Karas93 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Do usług milordzie, za tą podpowiedź liczę na pozytywne rozpatrzenie propozycji w wiadomości, którą dostałeś.

Napisane Apr 26, 2012, 10:04 am
Grucha12

Grucha12

Member
Posty: 1,059
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Grucha12 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Karaś, odpisałem Ci co mogę zrobić. Innej opcji niestety nie mam bo to nie moje  ;)
Problem rozwiązany:
- Brak podkładki pod zębatką (tej co jest z zębatką)
- Zębatka naprawdę ostro zajechana (z każdego zęba już metal się zdeformował)

Zostało mi kupić nowy blat, co jest przy moim stanie finansowym praktycznie nie możliwe, więc będę męczył się na tym co mam.
Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia ;)

Napisane Apr 29, 2012, 2:12 pm
Karas93

Karas93

Member
Posty: 4,051
Wyświetl posty

Send a personal messsage to Karas93 zgłoś post do moderacji Odpowiedz z cytatem Przejdź do góry strony

Używany blat dorwiesz za 30zł, np jakiś Dartmoor Zulu, co jest i tak syfem, ale lepszym, niż to co masz.


Patrz na giełdę na bmx.pl

Napisane Apr 30, 2012, 1:41 am
Strony: << poprzednia 1 następna >> Odpowiedz w temacie Stwórz nowy temat CStwórz nową sonde moderacja